woensdag 9 maart 2011

Beter een te ruime dan te krappe begunstigingstermijn

ABRvS, 9 maart 2011. Het college van B en W van Nuenen, Gerwen en Nederwetten had onder aanzegging van bestuursdwang gelast om binnen tweeënhalve week bouwwerken, perceelsafscheidingen en materialen van een perceel te verwijderen. Deze last was niet binnen de begunstigingstermijn uitgevoerd, waarna het college was overgegaan tot toepassing bestuursdwang op kosten van de overtreder. Wel had de overtreder bezwaar gemaakt tegen het besluit.

In hoger beroep oordeelt de Afdeling, in tegenstelling tot de rechtbank, dat de begunstigingstermijn te kort is. De Afdeling overweegt dat het besluit om die reden moet worden vernietigd, maar dat in het nieuw te nemen besluit geen nieuwe begunstigingstermijn kan worden gegeven omdat het college al bestuursdwang heeft toegepast. De consequentie daarvan is, zo overweegt de Afdeling, dat de kosten van bestuursdwang niet meer op de overtreder kunnen worden verhaald. De Afdeling voorziet vervolgens zelf in de zaak door het besluit te herroepen voor zover in dat besluit is aangezegd dat de kosten van bestuursdwang op de overtreder zullen worden verhaald.

De les die hieruit getrokken kan worden is dat beter een te ruime dan te krappe begunstigingstermijn kan worden geboden. 
http://bit.ly/h3ndex

Geen opmerkingen:

Een reactie posten