Aanmaning heeft pas stuitende werking nadat dwangsom bij besluit is vastgesteld

Afdeling, 28 oktober 2015; ECLI:NL:RVS:2015:3279 
Geen stuitende werking aanmaning. Bestuursorgaan heeft aanmaning gestuurd op het moment dat het besluit tot invordering van een verbeurde dwangsom wel was genomen, maar niet op de voorgeschreven wijze bekendgemaakt was. Aanmaning heeft volgens de Afdeling in dat geval geen stuitende werking. 

Het college van B en W van Den Haag heeft aan de bewoner van een woning de last opgelegd om voor 18 maart 2014 een einde aan de onzelfstandige bewoning van die woning te maken op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 5.000,-- ineens. De overtreder voert de last niet uit, zodat de dwangsom verbeurd raakt. 

Het college neemt op 7 november 2014 een besluit tot invordering, maar verstuurt dit besluit niet naar het juiste adres van de overtreder. Vervolgens stuurt het college op 13 februari 2015 een aanmaning naar het juiste adres. 

Het invorderingsbesluit wordt alsnog voorwerp van het geschil als het wordt ingebracht in het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over (de beslissing op het bezwaar tegen) de last onder dwangsom.

De Afdeling stelt vast dat het invorderingsbesluit niet op de juiste wijze is bekendgemaakt en dus niet in werking is getreden. Dat betekent volgens de Afdeling dat de aanmaning geen stuitende werking heeft: "Een aanmaning stuit de verjaring van de bevoegdheid tot invordering van een dwangsom eerst, nadat een dwangsom bij besluit is vastgesteld en dit besluit op juiste wijze is bekendgemaakt."

De Afdeling komt vervolgens tot de conclusie dat de bevoegdheid tot invordering is verjaard.

Artikel 5:37 lid 1 Awb bepaalt dat alvorens het bestuursorgaan tot aanmaning overgaat, het eerst een besluit omtrent invordering moet nemen. Als het bestuursorgaan geen invorderingsbesluit genomen heeft, dan kan het op grond van artikel 5:37 lid 1 Awb nog niet tot aanmaning overgaan en valt te verdedigen dat dan aan een aanmaning ook geen stuitende werking kan toekomen. 

De Afdeling heeft het echter over de situatie "nadat een dwangsom bij besluit is vastgesteld". Wat bedoelt de Afdeling hiermee?

Een dwangsom wordt niet bij besluit vastgesteld. Een dwangsom verbeurt van rechtswege. De meest logische uitleg lijkt dan ook te zijn dat de Afdeling doelt op het besluit tot invordering. Als de uitspraak van de Afdeling aldus moet worden uitgelegd dat de aanmaning pas stuitende werking heeft nadat het bestuursorgaan een besluit tot invordering heeft genomen en dat op de juiste wijze heeft bekendgemaakt, dan betekent dat dat het bestuursorgaan volgens de Afdeling niet kan aanmanen als een besluit is genomen om niet tot invordering over te gaan. Het bestuursorgaan kan dan ook niet tegemoet komen aan een verzoek van een derde-belanghebbende om hangende de procedure tegen een weigering om tot invordering over te gaan de dreigende verjaring te stuiten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten