Ook tweede en volgende aanmaningen hebben stuitende werking

ABRvS 15 maart 2017, ECLI:NL:RVS:2017:667

Een aanmaning als bedoeld in artikel 4:112 Awb heeft stuitende werking. Dat geldt niet alleen voor de eerste aanmaning, maar ook voor volgende aanmaningen.

De bevoegdheid tot invordering van verbeurde dwangsommen verjaart door verloop van één jaar. Zo bepaalt artikel 5:35 Awb. Deze verjaring kan worden gestuit. Artikel 4:106 Awb bepaalt dat de verjaring ook kan worden gestuit door middel van een aanmaning als bedoeld in artikel 4:112 Awb.

Artikel 4:112 Awb bepaalt:
Het bestuursorgaan maant de schuldenaar die in verzuim is schriftelijk aan tot betaling binnen twee weken, gerekend vanaf de dag na die waarop de aanmaning is toegezonden.
Omdat de wetgever in artikel 4:106 Awb zo specifiek verwijst naar de voorgeschreven aanmaning als bedoeld in artikel 4:112 Awb, rees de vraag of een tweede, niet voorgeschreven aanmaning ook stuitende werking heeft.  

Eerder signaleerde ik een uitspraak van de Afdeling van 7 mei 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:1412) waarin de Afdeling impliciet van oordeel leek dat ook een tweede aanmaning stuitende werking heeft. Nu heeft de Afdeling dat in deze uitspraak expliciet uitgesproken. 

De Afdeling oordeelt dat geen rechtsregel eraan in de weg staat dat een bestuursorgaan de verjaring van de bevoegdheid tot invordering nogmaals stuit door middel van het versturen van een tweede aanmaning. 

Voor bestuursorganen biedt deze uitspraak een uitkomst. De wetgever heeft met de invoering van de vierde tranche van de Awb de mogelijkheid om de verjaring te stuiten door middel van een schriftelijke mededeling waarin de schuldeiser zich ondubbelzinnig zijn recht op betaling voorbehoudt uitgesloten voor bestuursorganen. Daarmee werd het aantal mogelijkheden voor het bestuursorgaan om de verjaring te stuiten beperkt.

Die mogelijkheden nemen met deze uitspraak toe, nu blijkt dat ook een tweede aanmaning en volgende aanmaningen stuitende werking hebben. Ook een dergelijke aanmaning wordt door de Afdeling kennelijk opgevat als een aanmaning als bedoeld in artikel 4:112 Awb.

Het is wel raadzaam om ervoor te zorgen dat een volgende aanmaning aan de eisen van artikel 4:112 Awb voldoet. De Afdeling heeft eerder bepaald dat aan een aanmaning geen stuitende werking toekomt als daarin niet de mededeling van artikel 4:112 lid 3 Awb wordt gedaan (ECLI:NL:RVS:2015:2301).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten